Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Ωρίων

Σύμφωνα με το μύθο:
Περίφημος κυνηγός, ξακουστός για το παράστημά του και για την ομορφιά του, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε αστερισμό από τον Δία.

Σύμφωνα με την αστρονομία:
Ο λαμπρότερος και ένας από τους περισσότερο εκτεταμένους αστερισμούς της ουράνιας σφαίρας, ορατός από όλα τα μέρη της Γης, εκτός από τους πόλους.

Αναγνωρίστηκε από πολύ νωρίς ως ιδαίτερος αστερισμός από τους διάφορους λαούς της αρχαιότητας

Κατά την παρατήρηση του αστερισμού του Ωρίωνα με γυμνό μάτι, διακρίνονται επτά λαμπροί αστέρες. Οι τέσσερις από αυτούς σχηματίζουν ένα μεγάλο τετράπλευρο, το οποίο αντιστοιχεί στο σώμα του Κυνηγού και οι τρεις υπόλοιποι αστέρες διαγράφουν μία πλάγια γραμμή κοντά στο μέσο του τετραπλεύρου, η οποία αντιπροσωπεύει τη ζώνη του Ωρίωνα.

Οι τρεις αστέρες της ζώνης είναι επίσης γνωστοί και με τις ονομασίες Τρεις Βασιλείς ή Τρεις Μάγοι



Σύμφωνα με έναν μύθο, ο Ωρίωνας ήταν κυνηγός και σύντροφος της θεάς Άρτεμης. Ο αδερφός της όμως ο Απόλλωνας, δεν έβλεπε με καλό μάτι τη σχέση τους. Κι έτσι μια μέρα προκάλεσε την αδερφή του να σημαδέψει ένα μακρινό σημείο στη θάλασσα. Εκείνη πέτυχε το στόχο, δίχως να γνωρίζει πως στο σημείο εκείνο ήταν ο αγαπημένος της Ωρίωνας. Κι έτσι όταν τον βρήκε πια νεκρό, τον έκανε αστερισμό και τον τοποθέτησε στον ουράνιο θόλο.
Αυτός είναι μόνο ένας μύθος ...και μύθοι υπάρχουν πολλοί...ακόμη και για τον Ωρίωνα.

Μερικά πράγματα....δεν έχει σημασία πότε τα γνωρίζουμε...μπορεί να τα μάθουμε παιδιά, μπορεί πιο μεγάλοι....Όμως όταν ερχόμαστε σε γνωριμία μαζί τους...κάτι μας μιλάει...κάτι αγγίζει μυστικές χορδές εντός μας....και μας κάνει να τα αναζητούμε ξανά και ξανά και ξανά.
Και κάθε φορά η συνάντησή μας μαζί τους είναι μαγική. 'Ενα συναίσθημα έκστασης μας πλημμυρίζει, μια γλυκιά ταραχή, κάθως αναγνωρίζουμε κάτι που πάντα ξέραμε ότι υπάρχει...για εμάς...εκεί.

Κάθε καλοκαίρι αναζητώ τον Ωρίωνα, κι ας είναι οι ώρες της εμφάνισής του δύσκολες.
Το χειμώνα, είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να τον δει κανείς, καθώς από πολύ νωρίς παίρνει θέση στο στερέωμα, ανάμεσα στ' άλλα αστέρια.
Το καλοκαίρι όμως...μοιάζει με συνάντηση μυστική. Όταν οι άλλοι κοιμούνται...εγώ αναζητώ την ανατολή του. Την μοναχική ανατολή του.

6 σχόλια:

nicon είπε...

Χμ... πριν από λίγο έβλεπα το διαχρονικό ντοκιμαντέρ "Cosmos" του Carl Sagan (7 DVD με βελτιωμένη εικόνα και ήχο, όλα μαζί προσφορά του Hitech Αυγούστου – αν το προλάβεις...) κι ήμουν πολύ κοντά στις σκέψεις που περιγράφεις...

melian είπε...

Ναι, είναι όμορφα τα άστρα Νικον.Ειδικά όταν τα βλέπεις σε μέρος δίχως πολλά φώτα και με καθαρή ατμόσφαιρα.
Καλό σου βράδυ!

genna είπε...

Mια αγγαλιά άστρα σε σχήμα τριαντάφυλλου... ν' αφήσω
χίλιους ορίονες ν' ακούμε... χαρά μεγάλη...
σαν μωρό παιδί πετώ
τρυφερή μου...

melian είπε...

Σ' ευχαριστώ για τ' άστρα ροδα Genna...
Έναν Ωρίωνα να ακούμε όμως....Αυτόν που κάθε πρωί μας έρχεται από την ανατολή...Ξέρεις πόσο τον αγαπώ ;

piXie είπε...

τι μου θυμιζεις...
ειναι ο πρωτος αστερισμος που αναγνωρισα λιγα χρονια πριν στο νυχτερινο ουρανο!κ η χαρα μου ηταν μεγαλη!
ειναι ο πρωτος αστερισμος που αναγνωριζω καθε χριστουγεννα, οταν γυριζω σπιτι των γονιων μου, μακρια απο τη φωτορυπανση της αθηνας...
με εκανες να χαμογελασω!

melian είπε...

Τον έμαθα σχετικά μεγάλη,pixie, αλλά ήταν σαν μια μυστική αναγνώριση, η μάλλον μία παράδοση στη μαγεία του.